Corona

Vanwege de zeer ernstige situatie waarin Nederland verkeert, een persoonlijk bericht van mij.  Zelf zit ik in volledige isolatie, zowel thuis als op het werk. Ik ben een meervoudige risicogroep, ik heb COPD, leeftijd tegen en ik ben wat te zwaar.

Als ik de doctoren moet geloven, dan heb ik weinig kans om het te overleven wanneer ik op de intensive care beland.

Het is een zware tijd om je kinderen, kleinkinderen (wij hebben er twaalf) sinds 21 februari niet meer gezien, familie en vrienden ook niet, maar dit geld voor iedereen. Gelukkig hebben wij nog geen mensen verloren, zoals momenteel zovelen. Geen enkele sympathie heb ik voor mensen die vinden dat zij de regels aan hun laars kunnen lappen, met als motivatie dat zij zelf wel uitmaken wat ze doen en niet de regering. Jammer genoeg mag ik deze dwaze mensen niet mee nemen naar een ziekenhuis waar de mensen vechten voor hun leven. Zij mogen van mij zonder bescherming al de corona besmette mensen bezoeken. Als zij dan het corona virus krijgen, geen medische hulp graag, want zij hebben er geen moeite mee dat zij zelf iemand besmetten, hoe dom kun je zijn.

Andere samenleving 
Dat dit virus een enorme stempel op ons leven drukt is voor iedereen wel duidelijk. We zullen spreken over de tijd voor de corona crisis en na de corona crisis. Het zal nooit meer worden zoals het was. Ook al bedwingen wij deze vreselijke ziekte, dan zullen mensen altijd voorzichtig of bang zijn op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. Openbaar vervoer, festivals, theaters, sportwedstrijden enz. Deskundigen zeggen dat het corona virus nooit helemaal uitgeroeid zal kunnen worden over de hele wereld. Als voorbeeld geven zij aan dat de mazelen en de pest ook nooit helemaal verdwenen zijn. Ook HIV kan gestopt worden maar niet genezen, SARS, Mers, EBOLA  en vele andere virussen zijn nooit helemaal opgelost, er zijn botweg geen definitieve medicijnen voor gevonden. Virussen zijn heel moeilijk te bestrijden. Zoals de berichten nu zijn kan er aan het einde van dit jaar mogelijk een medicijn zijn, laten we het hopen.  

Behandeling van chauffeurs bij klanten
Zelf zit ik in overleg met Minister Nieuwenhuizen, elke week hebben ik een telefonisch overleg met haar. Vele problemen komen dan aan de orde, veiligheid protocol en vele andere zaken. Waar ik mij vanaf dag een, enorm aan ergerde was de behandeling van de chauffeurs bij de klanten. Ze mogen geen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen en krijgen al helemaal geen koffie. Vaak worden ze behandeld als of zij minimaal malaria hebben. In een lange mail aan de Minister geschreven dat dit absoluut niet acceptabel is. Transport is een zeer cruciaal onderdeel om de samenleving draaiende te houden. Ze zijn net zo belangrijk als alle verzorgenden en dokters, waar ik een diep respect voor heb. Maar de ziekenhuizen, supermarkten, apotheken en vele andere sectoren moeten bevoorraad worden. Zonder transport kunnen zij ook niets doen, want chauffeurs kunnen niet thuis gaan werken. Gelukkig heeft zij dit zeer goed opgepakt. 1 uur na mijn mail twitterde zij al dat chauffeurs ons respect verdienen. S avonds was zij al op de televisie en de andere morgen 2 maal op radio 1. Tevens hebben wij een filmpje gemaakt met haar, dit is overal verspreid. Op onze website van de VERN kun je hem ook zien. In de pers heb ik ook aandacht gevraagd voor dit vervelende probleem. Cora van Nieuwenhuizen heeft duidelijk een hart voor transport.

Onze economie is ook ziek
Hoe lang de corona crisis nog zal gaan duren is helemaal niet te zeggen. Momenteel is het eind mei, hoe is het eind juni? Op dit moment dalen het de cijfers van het aantal doden en ziekenhuis opnamen per dag. Dit stemt ons hoop vol.  Maar de schade aan de economie is al enorm te noemen. Er zullen toch veel bedrijven failliet gaan of zijn al failliet, ondanks de steun die de overheid bied.

Maar deze steun heb ik mijn vraagtekens bij. ZZP-ers worden ondersteund met een eenmalige ondersteuning van € 4.000,-. Maar 95% van de ZZP-ers kunnen hier geen gebruik van maken, want je woonadres mag niet je vestigingsadres zijn. Er is bijna geen enkele     ZZP-er die een kantoor of loods heeft, zeker niet in het transport. Alleen advocaten of medici hebben een praktijkruimte waar het bedrijf is gevestigd. Sommige zijn vrij gesteld wanneer je boven je restaurant woont of rijschoolhouder bent. Ook moet je SBI code van de KVK in de lijst toegekend zijn, anders mag je het niet eens aanvragen. Transport is niet toegekend (SBI code 4941), ondanks veel verzoeken van ons, ook van ons Ministerie. EZ zei dat wij pech hadden gehad. Staatssecretaris Mona Keizer (CDA)( zei zelfs dat de transportbedrijven maar een buffer  hadden moeten opbouwen. Hoe kan dit met het Oost-Europees geweld dat jaren zorgt voor zeer lage vrachtprijzen en lonen. Ze weet duidelijk niet waar zij het over heeft.

Banken
Ondanks dat onze regering aangeeft het bedrijfsleven te helpen via de banken, blijkt dat in de praktijk niet helemaal waar te zijn. Als een klein bedrijf (1.3 miljoen bedrijven), een werkkrediet heeft van € 15.000,-, dan worden zij verplicht om een keer per drie maanden in de plus te staan, dus boven de nul, anders word je rekening geblokkeerd. Als je zeg € 5.000,- hebt gebruikt van je € 15.000, werkkrediet, dan wordt alles geblokkeerd, je kunt nog geen kop koffie kopen. Ondanks dat je de resterende € 10.000,- kunt gebruiken om je diesel of lease te betalen, je kunt het vergeten, je gaat maar failliet. VERN heeft er alles aan gedaan dat de rekeningen niet geblokkeerd gaan worden, het is een vinkje in de software, maar ze weigerden, ze moeten te diep in de software ingrijpen. Het is duidelijk, de computers zijn de baas, ze laten liever al deze bedrijven failliet gaan, ondanks dat ze nog genoeg krediet hebben. Ook de leningen die voor 90% gedekt worden door de overheid, bieden geen soelaas.  De minimale lening die je moet afsluiten is € 30.000,- tot € 2.300.000,- Tevens moet duidelijk zijn dat je voldoende afloscapaciteit hebt. Als je na de corona tijd weer normaal kunt op starten, dan kan dit ook wel, nee, je moet voldoende afloscapaciteit hebben, ondanks dat de overheid voor 90%  garant  staat.   

Dadelijk moet alles weer opgestart worden, dan hebben wij ieder wiel nodig voor de achterstanden. De banken snappen daar niets van, dit kost veel ondernemers hun bedrijf.

Klaas de Waardt
Voorzitter VERN

terug naar overzicht