Utopia

Afgelopen februari kreeg ik een uitnodiging van Radio 1 om op zondagavond naar de bus te komen in Amsterdam-Noord.

Afgelopen februari kreeg ik een uitnodiging van Radio 1 om op zondagavond naar de bus te komen in Amsterdam-Noord. De bus is een Amerikaanse schoolbus, van waaruit uitzendingen gedaan worden met gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en bewoners uit de stad of het dorp waar de bus staat. De gasten waren Jan Paternotte van D66 en Thierry Baudet van FVD, tevens bewoner, en een Poolse dame met een klein uitzendbureau.

De uitzending ging eerst over het Koninklijk Huis; het opknappen van de gouden koets zou te duur zijn. Ik gaf aan dat de handelsmissies van Willem-Alexander en Máxima van onschatbare waarde zijn voor ons land. Bij de laatste handelsmissie haalden zij, omdat alle deuren voor hen open gaan, ongeveer 230 miljoen euro aan orders binnen. De kosten voor de opknapbeurt van de gouden koets zijn hierbij peanuts. Tevens is de gouden koets een stukje cultureel erfgoed van de Nederlandse bevolking, Willem-Alexander mag hem nooit verkopen. De gasten waren voorstander van een president. ‘Dat gaat goed’, zei ik. ‘President Poetin, President Erdogan, President Trump, waar de hele wereld overheen valt. Is dat de weg die u wilt gaan voor de Nederlandse bevolking?’

Eén Europa?
D66 is voorstander van de EU en FVD een groot tegenstander. Aan Jan Paternotte meldde ik: ‘Alexander Pechtold zei tegen Geert Wilders dat het Nederland 150 miljard euro zou kosten als zij uit de EU zou stappen. Toen ik dat hoorde, schoot ik in de lach. Het zou betekenen dat Rotterdam zijn 13 miljoen containers per jaar niet meer aan Europa kan afleveren. Ook alle olie die binnenkomt wil Europa niet van ons hebben. Geen 350.00 ton ijzererts per veertien dagen, alle granen niet. Gasschepen, nee, want u bent uit de EU en D66 vindt het ook niet goed.

Als een bedrijf duizend ton goederen kan verkopen aan Engeland, gaat ze dat dan niet doen omdat de politici het niet goed vinden? Onzin. Schiphol gaat ook dicht, op de binnenlandse en de intercontinentale vluchten na.

De Brexit is een goed voorbeeld. Een kennis van mij heeft vierhonderd trailers die elke week naar Engeland gaan. Hij kan het werk niet aan, zowel naar Engeland als naar Europa toe. De beurzen in Engeland stonden nog nooit zo hoog. Alle ramp- en doemscenario’s van politici zijn niet uitgekomen. Engeland gaat net als Zwitserland en Noorwegen handelsverdragen afsluiten. Dan kunnen ze weer volledig over hun eigen wetten, geld en toelatingsbeleid beslissen.’ ‘Wacht maar’, zei Jan Paternotte, ‘over twee jaar piepen ze wel anders.’

Is de EU dan zo goed voor ons? In de transportsector heeft het al dertigduizend chauffeurs hun baan gekost. Verladers dwingen transportbedrijven tot het in dienst nemen van spotgoed­kope chauffeurs. Om geen al te strenge controles te krijgen, zijn er van de driehonderd weginspecteurs nog maar twintig over.
‘Ja’, zei Jan Paternotte, ‘dan moeten zij maar meer gaan controleren’. Waarop ik zei dat ze allemaal zijn wegbezuinigd en ik nooit D66 heb gehoord die een motie van wantrouwen heeft ingediend tegen dit beleid. Natuurlijk doet D66 dit niet, want bij heel veel overtredingen gaat de utopie van één Europa geheel verloren. Thierry verwoordde het mooi: “Gooi alle Nederlanders, Noren, Roemenen enz. in een gehaktmolen en er komt een grijze worst uit. Alle 28 landen in Europa hebben hun eigen cultuur, mentaliteit en geschiedenis. Wie denkt dat dat één volk is, is de weg volledig kwijt.

Jan Paternotte is sinds elf jaar wethouder in Amsterdam en weet als zodanig van de hoed en de rand. Gemeenten, gooien per jaar aan onzinnige projecten, bewezen via tv-programma’s, twaalf miljard (dat is 12.000 duizend miljoen) euro weg. Geen enkele politici is hiervoor bestraft. Echter, de EU doet nog veel gekker. Die is gemiddeld per jaar 65 miljard (65.000 miljoen) euro kwijt. Ze weet niet waar dit geld is gebleven.
Onvoorstelbaar. Dat is nu een gouden Europees Parlement. Te gek voor woorden, het is toch ons geld?

Slavernij
Wat ik ook heb aangegeven, jammer genoeg buiten de uitzendtijd, want die is zo om, is de slavenkwestie. Uit onderzoek is gebleken, een onderzoek waarom ik heb gevraagd, dat er op dit moment
1,2 miljoen ‘nieuwe’ slaven zijn in Europa. Deze slaven hebben geen enkel arbeidsrecht, cao of welke bescherming dan ook.
Bijvoorbeeld een Oost-Europese vrachtwagenchauffeur kan per direct ontslagen worden, er is geen enkele rechtsbescherming voor hem. Hij moet leven in zijn cabine, maandenlang, zonder sanitaire voorzieningen en heeft geen geld voor een warme maaltijd per dag.
Ik heb ook andere schrijnende voorbeelden en niet alleen in Nederland. Leven met acht man in een kamer, geen enkele privacy. Of leven op een camping. Te schandalig voor woorden. Ik vroeg aan Jan Paternotte of hij met D66 hierachter staat. Volgens hem moet dit veranderen. ‘Nou’ zei ik, ‘heel Europa gaat nu luisteren’.

Schandalige vertoning
Vorige week keek ik even naar onze parlementsleden. Gruwend ben ik maar wat anders gaan doen. Een bonnetje van negentien jaar geleden heeft er nu voor gezorgd dat twee ministers en één staatssecretaris zijn ontslagen. De eerste keer dat zoiets gebeurde, was net voor de gemeenteraadsverkiezingen. De tweede keer net voor de statenverkiezingen en nu net voor de Tweede Kamerverkiezingen. Allemaal toeval natuurlijk.

Ze stonden te dringen voor de interruptiemicrofoon om een minister af te branden. Deze politici vroegen helemaal niets toen bekend werd dat 12 miljard per jaar weggesmeten wordt door de gemeenten en 65 miljard door de EU. Ze leven in hun eigen Utopia. Zij hoeven niet te zorgen dat er aan het eind van de maand voldoende geld verdiend is om de salarissen te betalen. Maar wel iedereen over de hele wereld de maat nemen.

terug naar overzicht